Temmuz, 2015
Yaratıcı Teknoloji Eğitimi
Günümüzdeki çoğu kurumun yapısı, 20. yüzyıldaki kendini ispatlamış formlar üzerine kurulmuştur. Kurumlar genel olarak departmanlardan oluşurlar ve her departmanın kendi uzmanlık alanları vardır. Lakin uzmanlaşmış departmanlar, aralarında anlaşabilecekleri ortak bir zemine, minimum iletişim becerisini sağlayabilecek ortak bir kültüre ihtiyaç duyarlar. Departmanların birbirleri ile olan ilgileri ciddi seviyede düşer ise, bu sefer iletişim bozulur ve yapı çalışmamaya başlar.
Aslında, departmanların yaptığı çoğu işe temel kültür düzeyinde hepimiz hakimiz. Örneğin bir kurumdaki grafik ekibini ele alalım, her insan, az da olsa çizim yapmıştır ve günlük hayatında sürekli olarak grafiklere maruz kaldığı için bu konuda temel kültüre sahiptir. Bu genel kültür seviyesi, grafik ekibinin işinin inceliklerini anlamasını sağlamasa da, grafik ekibinin, “eskiz yapalım” veya “daha renkli olmalı” derken ne demek istediğini herkes anlayacaktır.
Çok basitmiş gibi görünen bu temel kültür aslında, departmanların işlemesinin önemli kriterlerinden biridir.
Çağımızda teknolojinin gelişimi ile bir çok soyut alanda çalışan departmanlara ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır. 21.yüzyılın gelişi ile, yazılım/dijital teknoloji üzerine olan departmanlar özel olmaktan çıkıp neredeyse tüm şirketlere yayılmıştır, lakin bu kurumların çalışanları bu teknolojiler hakkında yeterli bilgi sahibi değillerdir. Bunun asıl sebebi, bu alanların henüz emekleme döneminde olmaları ve bu yüzden çok hızlı değişip gelişmeleridir. Örneğin, 20 sene önce basit düzeyde teknoloji eğitim almış birinin günümüzün teknolojisini, o günkü bilgisi ile yorumlaması mümkün olmamaktadır.
Özellikle hedef kitlesi yeni nesil olan kurumların, gençleri anlaması, yorumlaması ve iletişim kurması gitgide zorlaşmaktadır. Dijital teknolojilerle bağlanmış bir çok kurumun, eğitim, satış, tasarım, proje yönetimi gibi ekiplerinin yazılım ve teknoloji eğitimi alması zorunluluk haline gelmiştir.
Uzun bir süredir hem kurumlara, hem gençlere çeşitli eğitimler veren biri olarak, bu konuda yakında ciddi bir patlama yaşanacağını düşünüyorum. Bundan 5 sene önce, 20 yaşındaki öğrencilere verdiğimiz eğitimi şu an 7 yaşındaki çocuklara veriyoruz ve bir yandan bu yaşı daha da düşürmek için harıl harıl çalışmalar yapılıyor (scratch jr., minecraft edu vs.)
Bu eğitimlerin, bu şekilde verilebilmesinin yegane sebebi, programlama, elektronik ve internet alanında çok ciddi gelişmelerin yaşanmasıdır. Yeni çocuklar daha zeki olabilirler ama konumuz bu değil, yeni sistemler ve yeni araçlar, çok basitler ve etkililer dolayısıyla bunları kullanan gençler daha hızlı ilerliyorlar.
Bu yüzden kendi alanımdaki kurumlara bu tarz eğitimler vermeye başladım. Başlangıç düzeyinde programlama ve etkileşimli (interaktif) obje tasarımı ve deneyim tasarımı içeren, bu eğitimdeki hedefim bu konularla ilgisiz gözüken ekiplerin farkındalıklarını arttırmak için pratik (hands-on) projeler üretmelerini sağlamak.
Eğitimler hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz, atölye çalışmasının sitesine bakabilirsiniz.